ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ

Φαντάζει θέμα απλό, είναι όμως; Ελάτε να το διερευνήσουμε.

Στην βιβλιογραφία αναφέρεται ως “ψυχική τάση του ανθρώπου, ενστικτώδης η και συνειδητή για να αποκτήσει η να απολαύσει κάτι, ενίοτε πόθος  κινητοποιημένος από ανάγκη

Θα ήταν χρήσιμο να διαχωρίσουμε την επιθυμία από την ανάγκη π.χ.

’Θέλω πολύ να βγω με τους φίλους μου όμως έχω μεγάλη ανάγκη από ύπνο’’

Καθώς και αυτό που είτε αντιλαμβάνομαι σε συνειδητό επίπεδο και είτε δεν αντιλαμβάνομαι,  το οποίο και καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος.

Θέλω δηλαδή κάτι ή κάποιον.

Όμως πίσω από το προφανές, κρύβεται μια πολύ μεγαλύτερη επιθυμία που αγγίζει τον πυρήνα του εγώ μου που θέλει με αγωνία να ολοκληρωθεί.

π.χ. θέλω πολύ μια αγκαλιά ‘’αναζητώ ασφάλεια , αγάπη’’

Οι άνθρωποι επικοινωνούμε με κώδικες. Αναρωτιέμαι αλήθεια, πως θα ήταν εαν όλοι λέγαμε αυτό που αισθανόμαστε ακριβώς…

Αυτό που ξέρω όμως από την εμπειρία μου είναι ότι οι περισσότερο προβληματικές σχέσεις ανθίζουν στο περιβάλλον που δεν επικοινωνούνται  τα συναισθήματα, οι ανάγκες μας και οι επιθυμίες μας.

Και πως θα μπορούσε να γίνει άλλωστε, εφόσον ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε τα βαθύτερα θέλω μας;

Και θα μπορούσε κάλλιστα να ρωτήσει κάποιος, γιατί να το κάνουμε αυτό; Γιατί απλά δεν έχουμε  μάθει να κάνουμε το άλλο! Δηλαδή να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε συναισθήματα και θέλω, γιατί ίσως δεν ξέρουμε να διαχειριστούμε την επιθυμία μας έστω και αν την αναγνωρίσουμε.

Μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι οι πράξεις μας, οι κινήσεις μας και η ζωή μας εν γένει είναι σε αυτόματο πιλότο που κατευθύνεται στην εκπλήρωση αναγκών ή επιθυμιών.

Ταυτίζεται με την ολοκλήρωση και την αυτοπραγμάτωση μας, είναι εξίσου σημαντικός στόχος όσο και το ένστικτο της επιβίωσης, μια απλή ματιά πίσω από τις περισσότερες εκφάνσεις μας, θα μας βεβαιώσει για τα παραπάνω.

Λέμε ή κάνουμε πράγματα για να …‘’είμαστε  χαρούμενοι και ευτυχισμένοι’’

Όταν οι ανάγκες και τα θέλω μας μπλοκάρονται, μετατρέπονται σε συμπτώματα ψυχοσωματικά, νευρώσεις, γίνονται ανάχωμα και δηλητήριο για το πνεύμα μας , με φυσική συνέπεια την αυτολύπη ,κατάσταση που δεν αντιλαμβανόμαστε με εύκολία.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω η ματαίωση έχει λάβει χώρο, αφού νιώθουμε ανήμποροι να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας.

Η επαναξιολόγηση μοιάζει απαραίτητη “που να βρίσκομαι άραγε ; σε αυτούς που κυνηγούν αενάως και με παρόρμηση τις επιθυμίες; ή στρατιώτης ταγμένος στις ανάγκες και μόνο;

Οι βαθιές και ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας, αφήνουν μια γεύση μιζέριας και δυστυχίας, όλοι μας έχουμε εμπειρία από κάτι που μας έκανε να πετάξουμε από την χαρά μας ωστόσο αν κάνετε τον κόπο να θυμηθείτε τι είχε γίνει; ποια εσωτερική χορδή σας παλλόταν από χαρά και ευτυχία; Σίγουρα άγγιζε κάτι βαθύτερο κάτι πολύ δικό σας.

Το θέμα που προκύπτει είναι να έρθουμε σε επαφή με αυτό το κάτι βαθύτερο να το αναγνωρίσουμε, και να του επιτρέψουμε να αναπνεύσει.

Σαφώς και είναι ένας προβληματισμός, “τι να την κάνω την επιθυμία  όταν την γνωρίσω;

Δεν είναι όμως προτιμότερο να ξέρω τι πραγματικά αναζητά όλο μου το είναι;

Ένα από τα πιο στενάχωρα πράγματα που συναντώ συχνά είναι ότι κάποιοι άνθρωποι ζουν έτσι για να ζουν ,απλά πάνε, “που;” δεν ξέρουν, απλά επιβιώνουν, είναι από τις φορές που θέλω να επέμβω, να προτρέψω, “δεν είναι άδικο για σένα;” φεύγει αυτό το δώρο που έχεις και λέγεται ζωή, κάνε κάτι…

Όμως δεν το κάνω γιατί η ζωή και η θεραπεία ή όχι, είναι προσωπική υπόθεση και πιστεύω ότι ο καθένας μας διαθέτει ένα σοφό κομμάτι μέσα του. Αυτό τον καθοδηγεί στο να κάνει ή να μη κάνει κάποια πράγματα, απλά θέλει τον δικό του χρόνο και τρόπο να εκφραστεί, απλά είμαι εκεί να βοηθάω να βγάζουμε τα εμπόδια που οδηγούν στο ξέφωτο στην ολοκλήρωση, στη γαλήνη της ψυχής.

Συνήθης πρακτική μου είναι να μπαίνω μαζί με τους θεραπευόμενους στη λύση…

Παραπάνω προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε και να ακουστεί το πρόβλημα, το αίτημα όμως θα πρέπει να είναι δικό σας, ποιο είναι το αίτημα; Είναι καθαρά προσωπική σας υπόθεση, εμείς εδώ στην επαφή θα θέλαμε να είμαστε αρωγοί  στην αναζήτηση των επιθυμιών σας σε βαθύτερο επίπεδο γεγονός που αποτελεί  θεμέλιο για την προσωπική σας ανάπτυξη και ευτυχία.

 

Αχιλλέας Αγαπητός

Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Ψυχοθεραπευτής